Electra hardrock şi Clitemnestra Marilyn Monroe
De fapt, acestea două sunt registrele în care regizorul Sorin Militaru şi-a gândit “Electra”: grotesc şi ofertant vizual. Din respectiva combinaţie nu poate ieşi decât ceva provocator.
Provocare-bulversare-incitare e do-re-mi-ul pe care pare să-l fi vizat Sorin Militaru în montarea de faţă. De la prima scenă, cu o Clitemnestra de o senzualitate extrem de updatată şi de subliniată în ambele apariţii. Spre final, femeia fatală, Clitemnestra-Marilyn Monroe revine într-o superbă ţinută tot roşie de la pantofi până la pălărie (costume: Csiki Csaba), silfidă, cu sexualitate în flăcări. În faţa Electrei, la o întâlnire “diplomatică” îşi aruncă în joc ultimele cărţi ale sensibilizării şi manipulării afective. Grotescul abundent se păstrează: frumoasă, fatală, Clitemnestra îmbăiază şi scapă copilul-păpuşă din plastic, de cea mai comună speţă. În ceea ce pare o referire la condiâia teatrului la butaforia-convenţie, copilul e înlocuit şi asupra lui se revarsă, chipurile, tandreţea, şi a Electrei şi a Clitemnestrei. Păpuşa se dezmembrează. Obiectul teatral e prezentat vădit ca fantoşă şi, ca atare, tratat ambivalent şi de personaje şi de public.
Actualizarea e de la bun început asumată. Tunsă chilug, în rochie mini, verde, de vară şi bocanci - aşa arată Electra. În jurul ei mişună, pe parcursul întregului spectacol, un cor de bărbaţi şi femei, plus o Corifee, toţi îmbrăcaţi în costume civile: pantaloni şi sacouri negre. Corifeea, una care-i disciplinează bine, poartă o perucăăă… tapată val-vârtej. Şi nu e singura surpriză: corul nu scandează/ceartă/încurajează/sfătuieşte personajele, ci… dansează. Cu mult umor. De altfel, Corifeea rămâne una dintre imaginile cele mai şocante ale piesei: îmbrăcată într-un costum office, conduce corul, respectiv îl expediază cu un deget, manevrându-l cu gesturi energice. Sub controlul său, Corul se transformă, ofertant scenic, din cor vorbitor în cor dansator în interpretarea Ansamblului de Dans “Udvarhely Neptancmuhely”. De prisos să menţionăm plusul de expresivitate corporală adus de Ansamblu. Toate dansurile sale (coregrafia Bodor Johanna) se circumscriu unitar, în nota aleasă de regizor, fiind primele care induc semnele grotescului. În “Electra”, comentariul Corului la acţiunile personajelor, ironic, ostentativ, foarte dinamic, se emit prin dans. Pretextul asumat penru toate scenele de petrecere ţine de transformarea Corului din nuntaşi ( matricidul are loc în chiar ziua în care era hotărâtă nunta Electrei cu Plugarul) în participanţi la actele justiţiarei Electra.
Preluat din revista Cultura
Comentarii