Alte proiecte

 B-Critic.ro

 


B-Critic.ro a luat naștere în 2016, ca urmare a inițiativei unei echipe de patru visători – Cristina Rusiecki, Carmen Corbu, Nicu Ilie și Claudiu Sfirschi-Lăudat –, care s-au gândit să creeze o platformă online unde să fie promovate arta și cultura contemporană, cu un accent particular pe autorii români. Proiectul a fost într-atât de convingător, încât a primit o finanțare, în același an, de la Administrația Fondului Cultural Național. 

Obiectivul stabilit încă de la început a fost dezvoltarea de noi categorii de public pentru informația culturală și pentru produsele artistice și culturale din România. Astfel, de la apariție, în mod constant, două treimi din audiență o reprezintă publicul cu vârste între 18 și 35 de ani. Un element important l-a constituit integrarea cu noile tehnologii informaționale, prin realizarea unui sistem obiectiv de identificare și de diseminare a valorilor culturale, deopotrivă performant și accesibil. 

În 2017 publicația a lansat un produs editorial distinct, edițiile Videoplus, al căror scop a fost lărgirea caracterului multimedia și transmedia. Obiectivele specifice realizate prin edițiile Videoplus au fost favorizarea informației „slow” (prin crearea de produse publicistice care pot fi relevante pe termen lung), creșterea compatibilității cu noile device-uri de consum informațional – tablete, smartphone, smart TV – și crearea de noi puncte de acces la informația culturală. B-Critic a devenit o platformă în care site-ul B-Critic.ro este elementul central, fiind completat cu un canal YouTube cu producții video realizate în cadrul proiectului, cu pagini sociale (distincte de pagina oficială) și alte puncte de acces cu un conținut complementar. 

B-Critic și-a continuat strategia prin două modalități complementare: pe de o parte, prezentarea unui conținut de actualitate (semnalarea de evenimente culturale, festivaluri și facilități privind accesul cultural), iar pe de altă parte, integrarea unui conținut de tip slow-media, care favorizează înțelegerea fenomenelor, a conceptelor, a accentelor și a tendințelor, a background-ului istoric al acestora, cunoașterea persoanelor și a organizațiilor/ instituțiilor implicate în realizarea produselor artistice și a evenimentelor culturale. 

Astfel, B-Critic reunește o gamă de producții specifice noilor media: publicistică online în format text + imagine și producții video, cu un flux de informații legat de actualitatea culturală, și un sistem de ediții care are ca scop integrarea fenomenelor de strictă actualitate în cadre culturale și axiologice ample, care să contribuie la educarea gustului, la creșterea gradului de cunoaștere și înțelegere și la performanța receptării. 

 

Fără a integra publicitate, oferindu-le utilizatorilor platformei o experiență culturală nesubminată de stimuli externi, platforma B-Critic se finanțează exclusiv prin accesarea unor programe de finanțare, a unor granturi, prin donații, sponsorizări și voluntariat. 

 

Echipa redacțională este compusă din Cristina Rusiecki, critic de teatru, Nicu Ilie și Carmen Corbu, jurnaliști, Claudiu Sfirschi-Lăudat, traducător și autor dramatic.

 

Printre colaboratori se numără: Ioan Lazăr, critic de film, Mircea Deaca, critic de film, Laura Dumitrescu, jurnalist cultural, Andreea Grecu, manager cultural, Bianca Boitan-Rusu, PR cultural, Elena Lavinia Dumitru, traducător, Grete Tartler, poet și traducător, Alex Ștefănescu, critic literar, Mihai Zamfir, critic literar, Yigru Zeltil, poet, Gina Șerbănescu, critic de teatru, Ilinca Urmuzache, istoric de teatru, Ioana Săndulescu, masterand CESI ș.a. 

Pe lângă acești autori, care semnează articole apărute în B-Critic, un număr de personalități culturale și academice au fost – și sunt – implicate în proiect ca autori ai conținutului unora dintre materiale video produse în cadrul secțiunii Videoplus: Sorin Antohi, Emil Ionescu, Vintilă Mihăilescu, Cristina Bogdan, Cătălin D. Constantin, Florin Bican, Istvan Teglas, Bobi Pricop, Daniel Sandu, Carmen Lidia Vidu, Ciprian Tudor, Radu Comșa, Nicu Mihoc, Iuliana Vîlsan, Ioana Bâldea, Cezar Petre Buiumaci, Moshe Idel, Mariano Martin Rodriguez, Adriana Moca, Ștefan Borbely, Doina Ruști, Dragoș Bogdan, Radu Nica, Andrei Măjeri, Adina Pintilie, Iulia Rugină, Alexandru Solomon, Emilia Dobrin, Radu Iacoban, Adrian Damian, Florina Ilis, Liviu Ioan Stoiciu, Sorin Ilfoveanu, GRUND, Bogdan Iancu, Victor Neumann ș.a. 

 

Comentarii

Postări populare