Entheos

 2007 

>>> Asociația Entheos înființează un grup de dezbatere, „Grupul de colț”, la care participă specialiști din domenii diferite: antropologie, sociologie, literatură, critică de film, critică de teatru, critică literară, arte vizuale, urbanism. Fiecare abordează tema dezbătută din perspectiva propriului domeniu.

 

>>> Asociația Entheos participă, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru ATELIER de la Sfântu Gheorghe, cu dezbaterea pe tema „Noi direcții în regia de teatru”. 

Participă: Ara Șeptilici, Adriana Moca, Dorin Liviu-Bîtfoi, Cătălin D. Constantin, Horațiu Mihaiu, Dan Țopa, Cătălin Sturza, Cristina Rusiecki.

 

2008

 

>>> Asociația Entheos participă, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Babel de la Târgoviște, cu dezbaterea pe tema „Turnul Babel, orașul modern”. 

Participă: Ara Șeptilici, Adriana Moca, Dorin Liviu-Bîtfoi, Cătălin D. Constantin, Cătălin Sturza, Cristina Rusiecki.

 

2009

 

>>> Asociația Entheos organizează, împreună cu Teatrul 74 din Târgu Mureș, dezbaterea pe tema „Plictiseala culturală”, în cadrul Conferințelor Cetății. 

Participă: Ara Șeptilici, Adriana Moca, Dorin Liviu-Bîtfoi, Cătălin D. Constantin, Miruna Runcan, Cătălin Sturza, Cristina Rusiecki. 

 

2010

 

>>> Asociația Entheos sponsorizează participarea tânărului violonist Petru Cotarcea la Concursurile Internaționale de vioară de la Frankfurt și Weimar.

 

2012

 

>>> Asociația Entheos sponsorizează și editează volumul Radu Afrim. Țesuturile fragilității de Cristina Rusiecki, publicat la Editura Tracus Arte. Pentru acest volum, autoarea este nominalizată la Premiul pentru critică acordat de UNITER.

Asociația lansează volumul la București (Cărturești, Târgul de Carte Gaudeamus, Festivalul Național de Teatru) și în țară (Baia Mare, Oradea, Brăila, Timișoara, Iași).

 

2013

 

>> Asociația Entheos sponsorizează editarea volumului Don Juan: Un arhetip teatral de Florin Galiș (Editura Grinta, Cluj, 2013).

 

>>>Asociația Entheos sponsorizează editarea albumului Janovics Jenő, omul de teatru şi creatorul Hollywoodului din Transilvania de Erzsébet Salat-Zakariás, o carte-album trilingvă (română, maghiară şi engleză), publicată la Editura Idea din Cluj, în 2013.

 

2014

 

>>> Asociația Entheos produce, împreună cu Teatrul ACT, spectacolul COCKOȘI de Mike Bartlett, în regia lui Horia Suru, avându-i în distribuție pe Fulvia Folosea, Rareș Florin Stoica, Vlad Nemeș, Ionel Mihăilescu. Scenografia este semnată de Steliana Ștefănescu. Pentru rolul din acest spectacol, Vlad Nemeș este nominalizat la Premiul pentru debut acordat de UNITER.

 

>>> Asociația Entheos sponsorizează studiile violonistului Petru Cotarcea la Chetham’s School of Music, Marea Britanie.

 

2015

 

>>> Asociația Entheos susține financiar reprezentarea spectacolului COCKOȘI la Teatrul ACT.

 

2016

 

>>> Asociația Entheos sponsorizează traducerea și editarea în limba engleză a volumului Radu Afrim. Țesuturile fragilității de Cristina Rusiecki, proiect cofinanțat de AFCN.

 

2016-2017

 

>>> Asociația Entheos înființează platforma culturală online B-Critic.ro, proiect cofinanțat de AFCN

 

>>> Asociația Entheos susține financiar reprezentarea spectacolului COCKOȘI la Teatrul Național București. 

 

2017-2018

 

>>> Asociația Entheos susține în continuare platforma culturală B-Critic, realizând un parteneriat cu masteranzii Centrului de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Facultății de Litere, Universitatea București. 

 

2018

 

>>> Asociația Entheos continuă organizarea de dezbateri pe teme de teatru, în colaborare cu Muzeul Municipiului București, Palatul Suțu, și cu „FEST(in) pe Bulevard”, festivalul Teatrului „C.I. Nottara”. Acestea se concentrează pe diverse subiecte, fie universul artistic al unor regizori ca Bobi Pricop, Andrei și Andreea Grosu, fie dezbat Criza comunicării în teatru, fie se axează pe relația dintre teatrul secolului XXI și noile media, cum au fost cele intitulate De la kóthornos la new media. Teatrul secolului XXI sau Katharsis și tehnologie. Noile media pun pe fugă emoția? sau Unteatru. Un vis. O poveste de succes a Bucureștiului, cu echipa creatorilor care au fondat unteatru. Conferințele au fost filmate și apoi postate pe platforma culturală B-Critic.ro și în revista Cultura, pentru a deveni de „uz general”. Transcrise, au fost publicate ca dosare, pe teme aferente, în revista Cultura. 

 

>>> Asociația Entheos, prin platforma culturală B-Critic.ro, derulează proiectul finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin care aduce în fața publicului portrete complexe ale creatorilor de artă din România, ca Vlad Massaci, Florin Fieroiu, Iuliana Vîlsan, Nicu Mihoc, Bobi Pricop, Vlaicu Golcea, Carmen Lidia Vidu etc.

 

>>> Asociația Entheos participă la BIPAM, Bangkok International Performative Arts Meeting, un proiect interdisciplinar organizat de Bangkok Arts and Culture Center (BACC), în parteneriat cu Universitatea de Arte din Bangkok. 

Criticul de teatru Cristina Rusiecki susține conferința „O personalitate a teatrului românesc de azi. Radu Afrim”, este lansat volumul în limba engleză Radu Afrim. The Fabric of Fragility și este organizată expoziția de fotografie Boys, Girls and Neighbourhoods, cu o medie de 5.000 de vizitatori pe zi.

 

>>> Asociația Entheos participă ca partener media la mai multe proiecte culturale, printre care „Poezia călătoare”, un proiect de promovare a literaturii, sau „Opțiunea smart”, un proiect de educație prin artă, rezultatul fiind promovarea acțiunilor și a rezultatelor pe site-ul B-Critic.ro.

 

>>> Cristina Rusiecki, președintele Asociației Entheos, și antropologul Cătălin D. Constantin primesc medalia de onoare din partea Fundației germane KulturForum Europa – organizație înființată în 1992, la Köln, de vicecancelarul Hans-Dietrich Genscher – pentru „eforturile depuse în construirea unor punți culturale între țara sud-est-asiatică a Thailandei și țara est-europeană a României, ca bun exemplu de ambasadori culturali care elimină barierele culturale și istorice prin promovarea înțelegerii reciproce, a toleranței și a acceptării, ca și a dialogului intercultural”. 

 

2019

 

>>> Asociația Entheos organizează, în colaborare cu Muzeul Municipiului București, Palatul Suțu, două conferințe pe tema fenomenului teatral românesc: „Teatrul și al treilea gen” (cu regizorul Andrei Măjeri, scenografa Irina Chirilă, actorii Eduard Trifa, Alexandru Ion, Alex Mirea, Vlad Ionuț Popescu, Alex Chindriș și Florin Aioane) și Din țara corupției spre... ce? În ce (mai) crede artistul de teatru de azi?”, centrată pe dialogul dintre criticul de teatru Cristina Rusiecki și creatorii spectacolului Itinerarii. Într-o zi lumea se va schimba (regizorul Eugen Jebeleanu, dramaturgul francez Yann Verburgh și actorii Ioana Bugarin, Nicholas Cațianis, Radouan Leflahi, Ilinca Manolache, Claire Puygrenier, Alex Călin.)

Textele conferințelor sunt transcrise și redactate de Asociația Entheos. 

 

>>> Asociația Entheos prezintă expoziția de fotografie Boys, Girls and Neighbourhoods. Fotografie de Radu Afrim la Festivalul de Teatru de la Bacău, la Festivalul de Teatru „Miturile Cetății” de la Constanța și la Festivalul de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iași.

Toate aceste prezentări se bucură de vernisaje la care participă curatorul Cristina Rusiecki și antropologul Cătălin D. Constantin, conferențiar și prodecan la Facultatea de Litere din Universitatea București.

 

>>> Este dezvoltată secțiunea de cronică a site-ului B-Critic.ro.

Participanți: criticul de teatru Cristina Rusiecki, criticul de film Mircea Deaca, criticul literar Mihai Zamfir, jurnaliști culturali și masteranzi ai Centrului de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Facultății de Litere, Universitatea București.

 

>>> Este continuată secțiunea de portrete pe site-ul B-Critic.ro printr-un proiect de promovare a artiștilor și a teoreticienilor culturali susținut de Carmen Corbu, Nicu Ilie și Cristina Rusiecki, proiect cofinanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

 

>>> Asociația Entheos organizează proiectul Piețe europene. Orașe în rezumat, expoziție de fotografii realizate cu drona de către antropologul Cătălin D. Constantin, în parteneriat cu Peter Pan S.R.L. 

Expoziția este prezentată în Georgia, la Muzeul Național de Istorie din Tbilisi, și vernisată în prezența ambasadorului României în Georgia și a numeroșilor diplomați străini participanți la eveniment, inclusiv reprezentantul Uniunii Europene în Georgia.

A doua prezentare a expoziției are loc în Grecia, la Biblioteca Municipală din Kozani, unde este organizată și o dezbatere asupra pieței, la care au participat primarul orașului, arhitectul care a coordonat lucrările pentru forma inițială a pieței, arhitectul care a coordonat lucrările pentru forma nouă a pieței, curatorul expoziției și autorul Cătălin D. Constantin. 

A treia etapă a proiectului s-a desfășurat în Spania, la Valladolid. 

Proiectul a fost cofinanțat de Ordinul Arhitecților din România. Asociația Entheos a fost responsabilă și de comunicare și PR în cadrul proiectului.

 

>>> În perioada 15-20 noiembrie, este organizat la Atena proiectul Clasici români în diaspora greacă, în colaborare cu Societatea Culturală Balkania Contemporană.

Antropologul Cătălin D. Constantin, conferențiar și prodecan la Facultatea de Litere din Universitatea București, și criticul de teatru Cristina Rusiecki participă la spectacolul Titanic Vals de Tudor Mușatescu, la Teatrul Elyse din Atena, producție a Societății Culturale Balkania Contemporană. În debutul spectacolului, pe 19 noiembrie, Cătălin D. Constantin susține conferința „Viața în Interbelic și dramaturgia ei”, iar Cristina Rusiecki susține conferința „Tudor Mușatescu și tribulațiile unei epoci nedrepte”. În perioada 16-17 noiembrie, cei doi participanți din România au avut întâlniri cu reprezentanți ai diasporei române din Atena, necesare documentării pentru un viitor proiect.   

 

>>> Asociația Entheos, prin B-Critic, participă ca partener media la mai multe proiecte culturale, printre care podcastul Față/Verso, moderat de Claudiu Sfirschi-Lăudat și Simina Popa, proiect cofinanțat de AFCN. 

Rolul în cadrul proiectelor: promovarea acțiunilor și a rezultatelor pe site-ul B-Critic.ro.

 

2020

 

>>> Asociația Entheos publică Un CLICK și... 1000 de realități. New media în teatrul românesc de Cristina Rusiecki, volum cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

 

Comentarii

Postări populare