Câteva rânduri despre mine

 


Cristina Rusiecki este critic de teatru. A absolvit Facultatea de Litere (Universitatea București) şi Facultatea de Teatrologie (UNATC). Își ia doctoratul cu o teză despre „Teatrul cruzimii” și spectacolele românești ale ultimului deceniu. Își începe cariera în presă, ca jurnalist cultural la Pro TV, devenind, în scurt timp, producător al emisiunilor Salonul muzical Acasă – Lista lui SavaMillenium şi ProeziaLa Eminescu. Din 2001 scrie consecvent cronică de teatru, având rubrici de-a lungul timpului în numeroase reviste culturale. Din 2006, timp de un deceniu, răspunde de cronica de teatru și de paginile de artă din Revista Cultura. În 2016, împreună cu trei colegi, înființează platforma culturală online B-Critic.ro, un proiect al Asociației Culturale Entheos.

Publică volumele Radu Afrim. Țesuturile fragilității (Tracus Arte, 2012) / Radu Afrim. The Fabric of Fragility (2016), Despre dictatori și alți demoni. Julius Caesar. Jurnal de repetiții (ATENT, Teatrul Național Timișoara, 2013), Un CLICK și… 1000 de realități. New media în teatrul românesc (București, 2020), Nod în cinci (București, 2021) și este autoarea unor studii de specialitate cuprinse în volume colective precum Teatrul românesc contemporan (Editura Frank & Timme, Berlin, 2010), Lecția de Shakespeare(Asociația Teatrului Național „I.L. Caragiale”, 2014) și în volumele bilingve coordonate de criticul de teatru Oltița Cîntec (Editura Timpul, în parteneriat cu AICT.Ro, 2015-2020).

Este producătorul spectacolului COCKOȘI, coproducție a Teatrului ACT și a Asociației Culturale Entheos (2014). În 2018, curatoriază şi organizează, în parteneriat cu Fundația germană KulturForum Europa, expoziția Boys, Girls and Neighbourhoods cu fotografiile regizorului Radu Afrim, în cadrul Bienalei de Artă de la BACC — Bangkok Arts & Culture Center (cu o medie de 4000-5000 de vizitatori pe zi), iar în 2019 participă la proiectul de antropologie vizuală Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor al antropologului Cătălin D. Constantin. În 2018, cu prilejul expoziției dedicate lui Radu Afrim, îi este decernată medalia de onoare de către Fundația germană KulturForum Europa, prin președintele acesteia, Dieter Topp, pentru „construirea unei punți culturale între țara sud-est-asiatică a Thailandei și țara est-europeană a României”.

Cristina Rusiecki a făcut parte din numeroase jurii de specialitate, iar în 2021 este selecționer și director artistic al Festivalului Național de Teatru, alături de Oana Cristea Grigorescu și Claudiu Groza.

Comentarii

Postări populare