Domnia câinelui
Aceasta este întrebarea de final din spectacolul „Pacea eternă” de Juan Mayorga, în regia lui Jose Luis Gomez de la Teatro de la Abadia din Madrid, prezentat în Festivalul Uniunii Teatrelor Europene, organizat la București de „Bulandra”, pe parcursul a două luni și jumătate. Acum un an, publicul din Capitală a mai avut ocazia să se delecteze cu o producție a aceluiași teatru, „O să-mi amintesc de voi toți”, în regia Anei Valles, tot la „Bulandra”, iar cel din Cluj la Festivalul „Interferențe”. „Pacea eternă” reia titlul lucrării lui Kant din 1795, unde filosoful pleda în favoarea unei federații de state care, ca protecție împotriva despotismului, optează pentru cooperarea între țări și indivizii lor responsabili, păstrându-se conștient în litera regulilor. Argumentul kantian miza pe importanța elementară a domniei legii în stat.
Spectacolul, care „la sediu” se desfășoară în abația devenită teatru din Madrid, urmează structura de dezbatere și analiză meticuloasă a oricărui principiu. Juan Mayorga se folosește de tipare recognoscibile pentru a etala paleta de argumente și varietatea de adevăruri limitate și puncte de vedere diferite, acționând nonstop, chiar și când țintesc către o cauză comună. Nimic însă dintr-un discurs etic steril. Dimportivă, Mayorga e maestru al tertipurilor de sporire a dramatismului, doar că unul indirect. Dintre care primul e bătrânul truc al fabulei. Personajele fiind animale, jumătatea de măsură canină protejează luciditatea spectatorului, îndepărtându-l de pericolul identificării excesive. Și, ca să fim cinstiți, atenția nu i se retrage de la ce se întâmplă pe scenă nici zece secunde. Nu-l deturnează nici imagini frumoase sau grotești-interesante, nici luxurianța vizuală, nici sarabanda de light design, nici mișcarea ca soluţie de rezolvare a planului emoțional, salvarea oricărui regizor neinspirat. Cu alte cuvinte, nimic din conglomeratul care face rețeta de succes pe la noi picurând grațios anestezianți estetici pe conștiința spectatorului.
Dimpotrivă. Austeritate și reflecție în „Pacea eternă”, spectacol de consistență și dimensiuni dramatice comparabile cu cele din excepționala „Generoasa fundație” de Antonio Buero Vallejo, scrisă în 1974 și reprezentată la TNB în anii '80. Dezbaterea oferită publicului îl lansează pe traseul gândirii, traiectorie de care teatrul românesc de azi fuge ca de Necuratul.
Scena supratensionată, dar un pic prea grăbită, de la sfârșit, va readuce în discuție celebra întrebare: pentru a proteja valorile în numele cărora lupți ai dreptul să le încalci? Cei trei au de ales între a extermina, ca să salveze alte vieți, potențialul terorist de alături, suspicionat, dar nedovedit sau a-i acorda premiza de nevinovăție riscând, în eventualitatea că e cu adevărat terorist, să se facă responsabili de dezastru. Ca în tragedia clasică, fiecare acționează previzibil și consecvent cu structura sa. Iar aici previzibil nu e un semn al plictiselii, ci al binevenitei coerențe. Mercenarul maidanez amușină situația, cel puternic imploră ordine (și-a însușit bine lecția 100 de la training: principala sa rațiune de a trăi e omul pe care îl însoțește); dilematicul, evident, șovăie. Opțiunea lui va fi dictată de superioritatea mentală. E singurul pentru care prevalează principiul kantian, respectarea strictă a legii, în cazul acesta, a prezumției de nevinovăție. Pentru a face un salt spre „pacea eternă” e nevoie de conștientizare și de responsabilitate asumată de fiecare dintre noi. Consecința? Cei doi vor primi ordin să-l omoare. Deocamdată „numai în cimitir găsești pacea eternă”, sună amar o altă mențiune a lui Kant.
Realitățile sunt întortocheate, vedictele infailibile imposibil de dat și soluțiile nepătate imposibil de găsit. Iar aplauzele puternice de la sfârșit demonstrează că nimic din apetența lumii pentru un spectacol care provoacă inteligența nu s-a pierdut.
Preluat din revista Cultura
Comentarii