Doi păianjeni cu artă la orb
Un păienjeniș de noutăți
Din puținul pe care l-am putut vedea în această a patra ediție, două exemple mi s-au părut cu totul relevante: „Dancing with Ten Legs”, spectacolul Companiei „Treakle Performance” (Germania/Anglia) și „Piece Touchee No.1”, prezentat de Kenji Ouellet și Katharina Weinhuber din Germania.
Compania „Treakle Performance” își propune explicit să descopere modalități noi de a interacționa cu publicul. Reprezentația lor durează în jur de un sfert de oră și poate fi văzută doar de cei câțiva oameni care încap înșirați pe laturile unui pătrat de trei metri/trei metri. Spectacolul se reprezintă cu doi performeri, o fată și un băiat, și doi păianjeni-dansatori care, eliberați din cutiuțele lor, se vor plimba nestingheriți pe corpurile artiștilor. „Pas-de-deux” cu insecte, sugerează domnul de lângă mine. Traiectoria lor incalculabilă, odată ce își iau avânt pe panta cuprinzătoarelor trupuri omenești, drumul când nervos, când adormit, stimulentele pe care le primesc prin scuturăturile celor doi oameni de îndată ce vedetele dansatoare se lenevesc, plus reacția organică, violentă în grade diferite, presupusă de vederea insectelor, nu pot decât să mențină trează atenția publicului. Într-un astfel de eseu artistic inter-regn, există șanse ca percepția publicului să se mai împrospăteze iar creatorii să sape breșe printre traseele zdrențuite ale convenției dramatice și ale unui orizont de așteptare teatrală versat deja pentru sute și sute de forme.
Reîntoarcerea la natural și organic prin alertarea simțurilor, prin interacțiunea la nivel primar, fizic a fost metoda cercetată de mai mulți artiști. Exemplul absolut îl constituie „Piece Touchee No.1” în care Kenji Ouellet și Katharina Weinhuber invită în sală doar câte doi spectatori pentru un experiment de douăzeci de minute. Privitorii sunt descălțați, bandajați la ochi, cu atenția încordată la ce urmează să li se întâmple. O simfonie a tactilului. Curiozitatea, surpriza și minișocul constituie paradigma receptării în „Piece Touchee No.1”. Cu ochii legați, spectatorul nu știe nici unde va fi atins, nici cum. Când pe degetul de la picior, când pe mână, când pe gât. Masat pe spate, mângâiat pe picior sau mușcat încetișor de încheietură. Auzul se încordează, corpul se trezește și rămâne atent pe toată durata performance-ului. Interactivitate la gradul maxim. Imposibil ca lucrând la nivelul fizic, relația actor-spectator să stagneze. Publicul format din cei doi spectatori-primitori de senzații tactile traversează așteptarea, uluirea, când și când un început de panică.
Cele două spectacole amintite au mizat pe un exercițiu al tactilului. Dar cele mai multe dintre producțiile prezentate în Man.In.Fest fac investigații la nivelul mișcării și al spațiului. Compania Dans Kias din Viena se declară interesată de „condițiile senzuale care se nasc dintr-o gândire interioară a corpului și nu sunt hrănite cu imagini externe tipice, bine cunoscute; de condiții care adaptează forma fără nici o îngrădire și care ne permit să înțelegem spațiul și conștiința într-un mod diferit”; în sfârșit, de „condițiile care înlătură interpretările rapide și lineare”. Spectacolul lor, „Secret Sight”, propune compoziții de corpuri neverosimile, lente și expresive. Cu mișcări stinghere, dansatorii se așază în poziții neobișnuite. Ezitarea, fragmentarea și stângăcia lor voite fac ca gesturile să pară reflexul unui parcurs interior absorbit de sine.
În „Capturing Gil-Gulim” al Companiei Natașa Trifan Performance Group din New York, partenerul de dans al balerinei exersate, cu mișcări fine, este imaginea sa răsturnată din video: adunată, chinuită, în poziție fetală. Dubletul om-proiecție, carne-virtual, plus, din când în când, câte un obiect pe scenă redimensionează spațiul și percepția.
„Hourglass” al Companiei Theater A Part din Polonia reface veșnica istorie a părăsirii și suferinței femeii care își caută iubitul plecat în propriul său corp, încercând apoi, în disperare de cauză, să se dedubleze în persoana lui. Pantofii, ciorapii, culoarea buzelor devin instrumente ale prăbușirii violente a femeii desprinse de unitatea dragostei. Mișcările dansatoarei recompun istoria senzațiilor puternice, de neîndurat, ieșite scrâșnit dintr-un lanț de strigăte interioare bine înăbușite.
Astfel de experimente pot fi văzute la fiecare ediție a Man.In.Fest-ului. Arată sau nu a artă de valoare. Cert este că doar prin asemenea investigații există șansa să iasă la iveală forme artistice care să nu ne mai plictisească.
Mediocritatea supraviețuiește doar prin ignoranță
Cristina Rusiecki: Sunteți mulțumit de ediția din anul acesta a Man.In.Festului?
Chris Nedea (directorul festivalului): Da! Categoric! Suntem convinși, eu și Ramona Dumitrean (directoarea artistică a festivalului, n.n.) că a fost o ediție foarte bună, desigur cu plusuri și minusuri - nimic mai firesc la un asemenea eveniment -,
cu multe surprize plăcute, cu oameni extrem de interesanți și altfel.
C.R.: Care este, de fapt, primul scopul al festivalului? Considerați că a fost îndeplinit?
C.R.: Ce a câștigat ediția de acum față de ceilalți ani?
C.N.: Mai mulți prieteni… și încă și mai mulți detractori. Și un grup de tineri (și voluntari, și fani ai experimentului teatral) care vor ieși de la spectacolele boring, indiferent cum sau de cine vor fi cosmetizate. Dar și asta trebuia menționat la „obiective”. Ce a mai câștigat această ediție? Cred că un plus de credibilitate și un plus de branding, dacă pot să spun așa. Și uite că pot! Și a mai câștigat niste susținători, lucru vital pentru ediția viitoare. Și tot aici, am mai câștigat și noi ceva - un plus de încredere în noi înșine, pe de o parte și o neîncredere totală față de sistemul cultural instituționalizat -, așa că, pe viitor, nu vom mai repeta anumite greșeli și asta nu e puțin lucru! Și, tot la acest capitol, convingerea că trebuie să continuăm să creștem acest festival, no matter what... sau cine!
C.R.: Care au fost cele mai valoroase spectacole prezentate în festival?

C.R.: Ce tip de workshop-uri s-au desfășurat anul acesta în festival? Cui s-au adresat?
C.N.: A... aici lucrurile sunt mai delicate. S-au desfășurat două workshop-uri, clar destinate tinerilor creatori, studenților la teatru, practicienilor scenei în general. Dar, fiindcă trăim într-un mediu poluat de orgolii de doi lei, s-a întâmplat să nu-i prea avem pe acești „destinatari” la ateliere... sau nu în numărul pe care îl așteptam. Și nu la ce nume și cu ce CV-uri le susțineau (Dan Safer, de exemplu!). Și am găsit și câteva explicații care, deși hilare, par să fie totuși de bun-simț. Unu la mână, ai noștri tineri colegi au ajuns la concluzia că oricum le știu pe toate, așa că au ales să se relaxeze dormind pe-o ureche. Și geniile mai dorm, nu-i așa? Doi la mână, aceiași colegi, care însă mai sunt și profesori pe la facultate - că acum oricine poate fi professor -, au ales să nu-și expună studenții lor proprii și personali la contaminări cu exteriorul (e drept că nu toți profesorii, dar excepția...). Îi înțelegem, că sunt ai noștri și știm cum gândesc. În fond, cine și-ar periclita de bună voie statutul de dumnezeu al teatrului românesc? Bine, în afară de cineva inteligent și sigur pe el. Numai că profesori la teatru de felul acesta, nu prea... Din nou, ne întoarcem la chestiunea mediocrității noastre, cea de toate zilele, vom vedea cu ce urmări și cu ce preț.
A fost un adevărat BOICOT
Cristina Rusiecki: Cum se raportează publicul din Cluj la acest festival, am putea spune de avangardă, unul dintre cele mai avansate ca estetică teatrală, din țara noastră?

C.R.: Ce a câștigat ediția de acum față de ceilalți ani?
M.P.A.: Diversificarea tematică și a modalităților de exprimare, prin participarea mai multor companii de teatru față de ceilalți ani. Am avut pentru prima oară la Cluj douăzeci și două de companii de teatru; s-a câștigat artistic enorm prin participare atâtor producții teatrale. S-a simțit că anul interculturalității există, dar s-a simțit și interesul internațional față de festivalul nostru.
C.R.: Au existat și puncte nevralgice ale festivalului?
M.P.A.: Ca orice festival, a avut și puncte nevralgice care au ținut de organizarea festivalului de către o echipă de trei oameni și câțiva voluntari; a fost diabolic de greu, dar a trecut și acum parcă totul a fost perfect și nu am avut nicio problemă.
C.R.: Care au fost cele mai mari dificultăți pe care le-ați întâmpinat pe perioada festivalului?

Preluat din revista Cultura
Comentarii