NOD ÎN CINCI - câteva abordări în teatru


NOD ÎN CINCI

Câteva abordări în teatru

 

    Cristina Rusiecki își continuă demersul început în volumul anterior Un CLICK și... 1000 de realități. New media în teatrul românesc de analiză a fenomenului teatral din zilele noastre, așa cum este  acesta definit de tânăra generație. Alege să se concentreze pe creația a cinci artiști reprezentativi, cu o carieră deja consolidată, premiați, apreciați de public și presă. Regizorii Andrei Măjeri, Radu Nica, Eugen Jebeleanu și scenografele  Iuliana Vîlsan și Alina Herescu sunt personajele principale ale cărții. Lor li se alătură dramaturgul  francez Yann Verburgh. 

    Discursul analitic urmărește zeci de spectacole din creația acestora în teatre din București și din țară, dar și din străinătate și este completat cu interviuri ample și detaliate luate artiștilor ce surprind estetica pentru care  optează, ce instrumente preferă, cum lucrează cu actorii sau în sprijinul lor. Și, desigur, conceptul și temele preferate. Volumul conturează un tablou al teatrului românesc de azi, fără să își propună să scoată în evidență trăsăturile comune ale tinerilor creatori, ci diversitatea și bogăția operei lor.
 
    Când iau interviu unui regizor, am senzația că absorb ceva din viziunea lui de ansamblu, că artistul structurează și luminează temele discutate la nivel conceptual. Când iau interviu actorilor, mă impregnez de stări, de senzații și de adevăruri pe care ei se pricep, ca nimeni alții, să le transmită la nivel intuitiv. Surpriza a venit, de fiecare dată, când am discutat cu scenografele. Plin de umanitate și de sens, discursul lor te învăluie, sondând totdeauna în fibra de adâncime a ființei. Cred cu toată puterea în importanța mărturiilor pe care le-am consemnat. Cuvintele creatorilor lasă să se presimtă un univers întreg, doldora de senzații, de reflecții, de decantări asupra teatrului, artei și propriului limbaj artistic. Dincolo de teorie, de programul estetic deslușit, ceva din magma care le hrănește creația iese la suprafață în explicațiile lor. De aici și diversitatea capitolelor. Revăzând toată cartea, nu mică mi-a fost mirarea să constat cât de plin de substanță, cât de autentic și, în aceeași măsură, diferit este universul fiecăruia dintre cei șase creatori
— Cristina Rusiecki —
 
 
    Volumul NOD ÎN CINCI. Câteva abordări în teatru  este un proiect editorial cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, apărut la finalul anului 2021.

Comentarii

Postări populare