Sambata, 9 august 2008
Grupul de colt la Conferintele Cetatii din Targu Mures


Plictiseala culturala a fost tema dezbaterii sustinute sambata, 9 august, la Teatrul 74, deschis in Bastionul Macelarilor din Targu Mures. Ne plictisim cand abandonam dupa cateva pagini un best-seller, desi e recomandat de „The New York Review of Books”, cand vedem la teatru acelasi spectacol cu pretentii artistice, sub nume diferite, cand dupa cateva minute schimbam programul de televiziune cu emisiuni culturale, cand una scrie pe cutie, si alta gasesti dupa ce dai la o parte ambalajul.

Ne plictisesc academicii, ne plictisesc de moarte oamenii cu raspunsuri prefabricate, oamenii care joaca roluri de profesori fara sa-si mai puna intrebari; oamenii care incearca sa salveze ceva, dar distrug totul, in elanul lor de salvatori, au spus cei din sala. Ne plictisesc televiziunile, prin oferta lor intotdeauna „variata”, intotdeauna „senzationala” si „noua”. Ne plictisesc cartile „de vacanta”, care promit sa ne distreze si care combina, stangaci, aceleasi forme si teme literare. Ne plictiseste teatrul „de arta” cu ambitii artistice gonflate, care, sub numele de eseu teatral, exhiba monoton uratul, scabrosul si suferinta. Ne plictiseste monopolul de orice fel, artistic sau comercial, ne plictisesc locurile unde se reiau, din inertie, aceleasi evenimente si locurile unde nu se intampla nimic, au adaugat membrii Grupului de colt.

Grupul de colt este un grup de dezbatere, format din specialisti cu orientari stiintifice diferite. Din grup fac parte ziaristi, publicisti, psihanalisti, scriitori, antropologi, peisagisti s.a. Membrii grupului au profesii si specialitati academice diferite si fiecare dezbatere a grupului propune o tema de actualitate culturala analizata intr-o maniera interdisciplinara, prin perspective complementare. Conferintele Grupului de Colt se desfasoara sub egida Asociatiei „Entheos”. Precedenta dezbatere, „Orasul Babel, a avut loc in cadrul Festivalului International „BabelFest” de la Targoviste.

Membrii Grupului de colt care au participat la Conferintele cetatii sunt Catalin D. Constantin, Livia Dumitru, Cristina Rusiecki, Catalin Sturza si Ara Septilici. Catalin D. Constantin este antropolog si are o vasta experienta in domeniul editarii de carte; Livia Dumitru este peisagist si a absolvit o facultate de Teologie; Cristina Rusiecki este critic de teatru si doctor in Teatrologie; Catalin Sturza este jurnalist si critic literar; Ara Septilici este romanciera si lucreaza, in prezent, in pozitia de consultant artistic, la Teatrul National din Bucuresti.

Conferintele Cetatii sunt un program pornit la inceputul anului 2008 de Teatrul 74 din Targu Mures (www.teatru74.ro), condus de Nicu Mihoc. Au conferentiat, pana acum, in cadrul acestui proiect Caius Dobrescu, Andrei Marga, Nae Caranfil, Emil Hurezeanu, cei cinci poeti inclusi in antologia „Bautorii de absint” – Traian T. Cosovei, Nichita Danilov, Ion Muresan, Ioan Es. Pop si Liviu Ioan Stoiciu. Urmatorul invitat va fi Mircea Cartarescu.

Comentarii

Postări populare